Skrevet af: Morten Hansen

Velkommen til Ressourcebanken

 

I Oktober 2013 startede Ressorcebank projektet op. Projektets formål er at skabe rum for frivillighed blandt borgere, der er tilknyttet RAS, ved at formidle og koordinere kontakten mellem borgerne.

 

Men hvad er en Ressource egentlig?

En Ressource kan være mange ting. Det kan være, at have overskuddet til at gå en tur med én, der måske ikke har så meget overskud, eller at hjælpe med at slå græsset. I selve Ressourcebanken er vores største Ressource dem, der engagerer sig, enten ved at bidrage eller efterspørge ressourcer. Derfor har vi både brug for folk, der vil stå til rådighed med en hjælpende hånd, men i høj grad også dem, der vil tage imod.

 

Sammen og hver for sig

Selvom projektet lige nu hører under RAS er det op til os selv at skabe både rammer og indhold. Dermed ikke ment, at vi står helt alene, men det betyder, at kun ved at deltage, kan vi få gennemført noget.

Lige nu handler det om, hvordan Ressourcebanken skal fungere. 

Til april bliver det, hvordan vi kan støtte hinanden som mennesker. Igen er der brug for både ressourcer og opgaver, som vi kan løfte sammen.

F.eks.

  • Havearbejde
  • Hjælp til computeren
  • Syning
  • Sætte hylder op
  • Bruger til bruger workshops og foredrag (computer, syning, madlavning, Den Danske kongerække, Kinas økonomi osv.)
  • Handle 
  • Besøgsvenner
  • osv. 

 

Det handler ikke om, hvor meget vi byder ind med, men dét, at vi overhovedet byder ind. Et smil og en kop kaffe kan betyde meget, når man ikke har meget overskud. Nogle af os har det bedst med at passe telefonen eller papirarbejde, andre vil ud og ”slås” med haver eller hylder.  Fælles er, at vi alle er del af noget, hvor der også vil være mulighed for socialt samvær.

 

Ikke professionelle

Der er mange huslige og håndværksmæssige opgaver, vi kan løfte og vi kan også støtte, når alt er uoverskueligt. Men det er vigtigt at fortælle, at vi ikke kan sætte et nyt køkken op, lave madordninger eller yde psykologhjælp. Vi er alle brugere og det andet er arbejde for professionelle håndværkere, bostøtter, hjemmehjælpere osv. 

Men mangler du én at gå en tur med, forstå hvad din computer siger eller til at starte græsslåmaskinen, kan vi hjælpe.

 

Sidst men ikke mindst

Til sidst vil jeg gerne bidrage med, hvad arbejdet i Ressourcebanken giver mig. Jeg hedder Morten og er 31 år; da jeg for nogle år siden gik ned med en depression, oplevede jeg, at alt faldt fra hinanden. Jeg mistede mit arbejde og mit netværk. Jeg følte rent ud sagt, at jeg ikke havde noget at tilbyde eller bidrage med. Som årene gik, blev denne følelse kun forstærket, og man fandt ud af, at jeg led af personlighedsforstyrrelser. Kommunen og lægerne mv. blev ved med at fortælle mig, at jeg skulle være rask, før jeg måtte lave andet end følge behandlingen.

Da jeg startede i Ressourcebanken, var det med stor tvivl på mine egne ressourcer, men da vi kom i gang, fik jeg lov til at bruge de kompetencer og den erfaring jeg havde til at skabe noget. Jeg begyndte at føle, at der var mening med livet igen og jeg havde samtidig noget at stå op til. Efterfølgende har venner og familie fortalt mig, at jeg er blomstret op og på mange måder minder om mig selv igen, i forhold til godt humør og engagement.

Selvfølgelig er det ikke kun Ressourcebanken, der har gjort, at jeg er kommet tilbage til livet. Det betyder meget for mig bare at have noget at stå op til, ligesom dét at lave noget, der også gavner andre end kun mig selv. Jeg er mere aktiv, har lært noget nyt, styrket mit netværk og fået overskud til at være til stede i nuet. Sådan set kan man sige, at projektet har givet mig mulighed for at følge de "5 veje til et godt liv", som kommunen arbejder ud fra i disse dage. 

 

Invitationen 

Ressourcebanken vil gerne invitere dig til at ringe, maile eller komme forbi, så vi kan få en snak og finde ud af, hvordan netop du kan bruge Ressourcebanken.

Vi har fast kontortid mandage 15 - 17 og fredage 10:30-14:30. 

MVH.

Ressourcebanken

Håber vi ses!